Szret
2007.09.29. 21:05
Szreti telek
Szlsalta
Hozzvalk:
• 400 g fehr szl (nem baj, ha nem mzdes) • 50 g dibl • 0,3 dl sherry • 1 db citrom leve • 20 g porcukor • kshegynyi s • pr csepp diolaj, ha nincs, j helyette a dilikr • 10-15 szem piros bors
Elksztse:
A szlt megmossuk, leszemezzk, vigyzva, hogy ne nyomjuk meg a szemeket. A dibelet s a piros borsot durvra vgjuk. A porcukrot, a citromlvel, a sval, a likrrel, s a darabolt dival jl sszekeverjk. Kb. fl liter vizet felforralunk, s pr msodpercre a leszemezett szlt beletesszk, leszrjk, s hideg vzzel rgtn lehtjk. A lehttt szlt az elksztett ntethez adva lazn sszekeverjk, poharakba adagoljuk, tetejt megszrjuk a durvra trt piros borssal, s fogyasztsig htszekrnybe tesszk.
Tejsznes szlleves
Hozzvalk: 30 dkg szl, 1 evkanl liszt, 1 dl tejszn, 2 evkanl cukor, zls szerint csipenyi s Elkszts: Enyhn cukros vizet forralunk, egy csipet sval megszrjuk, beletesszk a szlszemeket, majd tejsznes, lisztes habarst ksztnk, s besrtjk. Fahjjal, cukorral utnzestjk. Tejsznhabbal is tlalhatjuk.
Szlvel tlttt pulykamell
Hozzvalk: 50 dkg pulykamellfil, 15 dkg trappista sajt, 1 frt szl, a panrozshoz liszt, tojs, zsemlemorzsa, olaj a stshez Elkszts: A felszeletelt hst kiklopfoljuk, megszzuk, megtltjk sajttal, szlvel, visszahajtjuk, s hstvel megtzzk. Bepanrozzuk, b, forr olajban kistjk. Krtsknt hercegn burgonyt adunk mell: a ftt krumplit ttrjk, liszttel, tojssal eldolgozzuk, majd formzzskkal rzskat nyomunk belle. Forr olajban ezt is kistjk.
Szls sajtsalta
Hozzvalk: fl fejes salta, 20 dkg reszelhet sajt, 1 frt szl, 1 alma, 4 dl kefir, kevs citroml, cukor, rlt bors zls szerint, 2 cl konyak Elkszts: A fejes saltt moss utn felcskozzuk. A sajtot lereszeljk, elkeverjk a kefirrel, citromlvel, konyakkal, cukorral zestjk, kevs borsot szrunk r. Az almt megpucoljuk, kicsumzzuk, cskokra vgjuk, a szlt leszemezzk. A gymlcsket beleforgatjuk a kefires mrtsba. Reszelt sajttal, szlszemekkel dsztve, behtve knljuk.
Mzes csirkecomb krts szlmrtssal
Hozzvalk: 4 db csirkecomb, szrnyas fszerkeverk, 1 evkanl Ers Pista, 2 evkanl mz, 1 db krte, 20 dkg szl, 2 dl tejszn, kevs liszt, rlt fahj, cukor, s Elkszts: A csirkecombokat fszerezzk, legalbb fl rn t llni hagyjuk, majd megstjk, s mzzel elkevert Ers Pistval tkenjk. A megtiszttott krtt ttrjk, egy bgre vzben elkeverjk, hozzadjuk a leszemelt szlt, csipet st, fahjat, zls szerint cukrozzuk, s forralunk rajta egyet. A tejsznbl, lisztbl habarst ksztnk, s besrtjk a mrtst. A mzes combokat a mrtssal s krumpliprvel tlaljuk.
Szls zgerinc
Hozzvalk: (kt formhoz): 50 dkg tr, 40 dkg szl, 25 dkg porcukor, 15 dkg margarin, 6 dl tej, 2,5 evkanl zselatin, 3 csomag vanlis cukor. Pisktatszta: 4 db egsz tojs, 8 dkg cukor, 8 dkg liszt Elkszts: A trt fele tejjel sszeturmixoljuk, a zselatint a maradkkal forrsig melegtjk s sszekeverjk a trval. A margarint, a porcukrot, a vanlis cukrot habosra keverjk, s ezt is a krmhez adjuk. Az zgerincformkat folpackkal kibleljk, flig megtltjk a trval, szlszemeket tesznk r, majd a maradk krmet is rtltjk. Tetejre tesszk a kislt pisktalapot vagy babapisktt, s 2-3 rra htbe tesszk. A piskthoz a tojsok fehrjjbl ngy evkanlnyi vzzel habot vernk, majd lassan hozzkeverjk a cukrot s a tojsok srgjt, legvgl pedig a lisztet. A masszt kivajazott-kilisztezett tepsibe ntjk, elmelegtett stben megstjk.
|