Szüret
2007.09.29. 21:05
Szüreti ételek
Szőlősaláta
Hozzávalók:
• 400 g fehér szőlő (nem baj, ha nem mézédes) • 50 g dióbél • 0,3 dl sherry • 1 db citrom leve • 20 g porcukor • késhegynyi só • pár csepp dióolaj, ha nincs, jó helyette a diólikőr • 10-15 szem piros bors
Elkészítése:
A szőlőt megmossuk, leszemezzük, vigyázva, hogy ne nyomjuk meg a szemeket. A dióbelet és a piros borsot durvára vágjuk. A porcukrot, a citromlével, a sóval, a likőrrel, és a darabolt dióval jól összekeverjük. Kb. fél liter vizet felforralunk, és pár másodpercre a leszemezett szőlőt beletesszük, leszűrjük, és hideg vízzel rögtön lehűtjük. A lehűtött szőlőt az elkészített öntethez adva lazán összekeverjük, poharakba adagoljuk, tetejét megszórjuk a durvára tört piros borssal, és fogyasztásig hűtőszekrénybe tesszük.
Tejszínes szőlőleves
Hozzávalók: 30 dkg szőlő, 1 evőkanál liszt, 1 dl tejszín, 2 evőkanál cukor, ízlés szerint csipenyi só Elkészítés: Enyhén cukros vizet forralunk, egy csipet sóval megszórjuk, beletesszük a szőlőszemeket, majd tejszínes, lisztes habarást készítünk, és besűrítjük. Fahéjjal, cukorral utánízesítjük. Tejszínhabbal is tálalhatjuk.
Szőlővel töltött pulykamell
Hozzávalók: 50 dkg pulykamellfilé, 15 dkg trappista sajt, 1 fürt szőlő, a panírozáshoz liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj a sütéshez Elkészítés: A felszeletelt húst kiklopfoljuk, megsózzuk, megtöltjük sajttal, szőlővel, visszahajtjuk, és hústűvel megtűzzük. Bepanírozzuk, bő, forró olajban kisütjük. Körítésként hercegnő burgonyát adunk mellé: a főtt krumplit áttörjük, liszttel, tojással eldolgozzuk, majd formázózsákkal rózsákat nyomunk belőle. Forró olajban ezt is kisütjük.
Szőlős sajtsaláta
Hozzávalók: fél fejes saláta, 20 dkg reszelhető sajt, 1 fürt szőlő, 1 alma, 4 dl kefir, kevés citromlé, cukor, őrölt bors ízlés szerint, 2 cl konyak Elkészítés: A fejes salátát mosás után felcsíkozzuk. A sajtot lereszeljük, elkeverjük a kefirrel, citromlével, konyakkal, cukorral ízesítjük, kevés borsot szórunk rá. Az almát megpucoljuk, kicsumázzuk, csíkokra vágjuk, a szőlőt leszemezzük. A gyümölcsöket beleforgatjuk a kefires mártásba. Reszelt sajttal, szőlőszemekkel díszítve, behűtve kínáljuk.
Mézes csirkecomb körtés szőlőmártással
Hozzávalók: 4 db csirkecomb, szárnyas fűszerkeverék, 1 evőkanál Erős Pista, 2 evőkanál méz, 1 db körte, 20 dkg szőlő, 2 dl tejszín, kevés liszt, őrölt fahéj, cukor, só Elkészítés: A csirkecombokat fűszerezzük, legalább fél órán át állni hagyjuk, majd megsütjük, és mézzel elkevert Erős Pistával átkenjük. A megtisztított körtét áttörjük, egy bögre vízben elkeverjük, hozzáadjuk a leszemelt szőlőt, csipet sót, fahéjat, ízlés szerint cukrozzuk, és forralunk rajta egyet. A tejszínből, lisztből habarást készítünk, és besűrítjük a mártást. A mézes combokat a mártással és krumplipürével tálaljuk.
Szőlős őzgerinc
Hozzávalók: (két formához): 50 dkg túró, 40 dkg szőlő, 25 dkg porcukor, 15 dkg margarin, 6 dl tej, 2,5 evőkanál zselatin, 3 csomag vaníliás cukor. Piskótatészta: 4 db egész tojás, 8 dkg cukor, 8 dkg liszt Elkészítés: A túrót fele tejjel összeturmixoljuk, a zselatint a maradékkal forrásig melegítjük és összekeverjük a túróval. A margarint, a porcukrot, a vaníliás cukrot habosra keverjük, és ezt is a krémhez adjuk. Az őzgerincformákat folpackkal kibéleljük, félig megtöltjük a túróval, szőlőszemeket teszünk rá, majd a maradék krémet is rátöltjük. Tetejére tesszük a kisült piskótalapot vagy babapiskótát, s 2-3 órára hűtőbe tesszük. A piskótához a tojások fehérjéjéből négy evőkanálnyi vízzel habot verünk, majd lassan hozzákeverjük a cukrot és a tojások sárgáját, legvégül pedig a lisztet. A masszát kivajazott-kilisztezett tepsibe öntjük, előmelegített sütőben megsütjük.
|