Szret
2007.09.29. 21:21
A szl
A szl fogyasztsa ajnlott:
• Sportolknak, gyerekeknek, nehz fizikai munkt vgzknek, mert a szlcukor formjban megjelen sznhidrtot a szervezet energiv alaktja t. • Lbadoz betegeknek, mivel a szlben tbbfle polifenol tallhat, melyek gyulladsgtl hatsak s fokozzk a szervezet ellenll erejt. • Jelents E-vitamin- s antioxidns-tartalma miatt regeds- s daganatgtl hatsa van (egy j minsg vrsborban tbb mint 25 antioxidns van, az antioxidnsok jelenlte klnsen magas a kk szl hjban lv rezvertban). • Enyhti a klnbz allergis megbetegedsek tneteit, mivel gtolja az allergit elidz hisztamin termeldst. • Megtallhatk benne a ltfontossg nyomelemek, mint a klium, kalcium, jd, magnzium, vas s a foszfor. • Magas C-vitamin-tartalma ersti az immunrendszert; a B1-, B2-vitamin pedig az
 | idegrendszert. • A vrs szl magjbl olyan gygyhats ksztmnyt lltanak el, amely javtja az erek llapott (hatsos visszeres s rszkletes lbra), cskkenti a szvinfarktus s az agyvrzs veszlyt. • Alkalmazhat fogykrban is, mivel javtja az emsztst s zsrlebont hatsa van. • Fzsre hasznlhat a prselt szlmagolaj (termszetes llapotban), mivel gazdag teltett zsrsavakban s javtja a ltst!
A beesett arc szl: a mazsola
A szl szrtott, aszalt vltozata a mazsola, melyet szrads eltt a szlfrttel egytt a tvn hagynak, hogy a nap melege megaszalja. Ugyanazokkal a tulajdonsgokkal rendelkezik, mint a szl (gtolja a gyullads, az allergia kifejldst, immunerst stb.), de cukortartalma jval magasabb. Konyhai felhasznlsa eltt rdemes leblteni s teba vagy alkoholba (rum, konyak stb.) beztatni.
|