Szüret
2007.09.29. 21:21
A szőlő
A szőlő fogyasztása ajánlott:
• Sportolóknak, gyerekeknek, nehéz fizikai munkát végzőknek, mert a szőlőcukor formájában megjelenő szénhidrátot a szervezet energiává alakítja át. • Lábadozó betegeknek, mivel a szőlőben többféle polifenol található, melyek gyulladásgátló hatásúak és fokozzák a szervezet ellenálló erejét. • Jelentős E-vitamin- és antioxidáns-tartalma miatt öregedés- és daganatgátló hatása van (egy jó minőségű vörösborban több mint 25 antioxidáns van, az antioxidánsok jelenléte különösen magas a kék szőlő héjában lévő rezverátban). • Enyhíti a különböző allergiás megbetegedések tüneteit, mivel gátolja az allergiát előidéző hisztamin termelődését. • Megtalálhatók benne a létfontosságú nyomelemek, mint a kálium, kalcium, jód, magnézium, vas és a foszfor. • Magas C-vitamin-tartalma erősíti az immunrendszert; a B1-, B2-vitamin pedig az
| idegrendszert. • A vörös szőlő magjából olyan gyógyhatású készítményt állítanak elő, amely javítja az erek állapotát (hatásos visszeres és érszűkületes lábra), csökkenti a szívinfarktus és az agyvérzés veszélyét. • Alkalmazható fogyókúrában is, mivel javítja az emésztést és zsírlebontó hatása van. • Főzésre használható a préselt szőlőmagolaj (természetes állapotában), mivel gazdag telített zsírsavakban és javítja a látást!
A beesett arcú szőlő: a mazsola
A szőlő szárított, aszalt változata a mazsola, melyet száradás előtt a szőlőfürttel együtt a tövön hagynak, hogy a nap melege megaszalja. Ugyanazokkal a tulajdonságokkal rendelkezik, mint a szőlő (gátolja a gyulladás, az allergia kifejlődését, immunerősítő stb.), de cukortartalma jóval magasabb. Konyhai felhasználása előtt érdemes leöblíteni és teába vagy alkoholba (rum, konyak stb.) beáztatni.
|