Advent
2007.11.25. 14:37
Adventi sütemények
Adventi sütemények
Még messze a karácsony (nem is olyan nagyon...), de már tervezgetni kezdjük a menüt, beszerezzük a legjobb sütirecepteket. Mert ilyenkor a legfinomabb, legváltozatosabb ínyencségekkel szeretnénk meglepni szeretteinket.
A sütikék mindig finomak, de vannak olyan alkalmak, amikor nagyon sokat és nagyon finomakat készítünk (legalábbis szeretnénk), mert ünnep van. Karácsonykor mindenki süt és fõz, hagyományos családi receptek alapján, vagy épp ellenkezõleg: sosem próbált ínyencségeket. Ráadásul szép dobozokba csomagolva akár ajándékba is adhatjuk õket!
Mézespuszedli Nagymama módra
Hozzávalók:
1/4 kg méz,
1/2 kg liszt,
12 dkg vaj vagy margarin,
10 dkg cukor,
1 egész tojás és 2 tojás sárgája,
1 kávéskanál szódabikarbóna,
1 kávéskanál fahéj,
1 kávéskanál őrölt szegfűszeg,
reszelt narancshéj vagy citromhéj
|
Elkészítés: A megmelegített mézben feloldjuk a vajat, hozzáadjuk a többi alapanyagot és simára gyúrjuk. 5 percre betesszük a hűtőbe. Ha lehűlt, könyen fomázható. 1/2 cm vastagra kinyújtjuk, formákat szaggatunk belőle. 170-180 fokon 12 percig sütjük. A tetejét diszitem tettszés szerint.
Megjegyzés: Nagyon gyorsan elkészül, és nem keményedik meg. Dobozban vagy zacskóban tároljuk.
Barackos falatok
Hozzávalók kb. 55 darabhoz:
10 dkg fehér tortabevonó csokoládé
10 dkg vaj
7,5 dkg porcukor
1 tojássárgája
3 evőkanál barackpálinka
40 dkg aszalt sárgabarack
50 szem pirított mandula
minyonpapír
|
Előkészítés: A fehér tortabevonó csokoládét kis darabokra tördeljük. Előkészítjük a gőzfürdőt.
Elkészítés: A vajat a porcukorral, a tojássárgájával és a pálinkával habosra keverjük. A csokoládét a gőzfürdőben felolvasztjuk, a krémbe keverjük, és hagyjuk kihűlni. A hideg krémet a kézi robotgéppel habosra keverjük, és csillagcsőrös habzsákba szedjük. A minyonpapírkákba 1-1 aszalt barackot fektetünk, és rányomunk egy falatnyi csokoládékrémet. Beletűzdelünk 2-3 mandularudacskát, és a hűtőben hagyjuk megdermedni.
Munka: kb. 45 perc Fogyasztható: kb. 3 óra múlva 1 darab: 56 kcal
Adventi muffin
Hozzávalók 12 darabhoz:
20 dkg aszalt sárgabarack
5 dkg mazsola
3 evőkanál barackpálinka
12,5 dkg vaj
10 dkg cukor
25 dkg liszt
fél csomag sütőpor
fél mokkáskanál őrölt fahéj
fél mokkáskanál mézeskalács fűszerkeverék
2 tojás
1 evőkanál méz
fél dl tej
|
Előkészítés: Az aszalt barackot és a mazsolát apró darabokra vágjuk, és összekeverjük a barackpálinkával. A vajat felolvasztjuk, és a muffinformát kikenjünk vele. A maradék vajat félretesszük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Elkészítés: A cukrot összekeverjük a liszttel, a sütőporral, a fahéjjal és mézeskalács fűszerkeverékkel. Hozzáadjuk a barackot és a mazsolát. A tojást habosra keverjük, hozzáadjuk a vajat, a mézet és a tejet. Kanalanként a lisztes keverékhez adjuk. Ne legyen túl folyékony a massza! A tésztát a formába töltjük és a sütőben kb. 20 percig sütjük.
|
Fahéjas csokikockák
Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
20 dkg étcsokoládé
16 dkg liszt
3 dkg kakaó
20 dkg vaj
4 tojás
25 dkg cukor
1 teáskanál őrölt fahéj
|
Előkészítés: A csokoládét kisebb darabokra tördeljük. A lisztet összekeverjük a kakaóval. Kibélelünk sütőpapírral egy kb. 20x30 cm nagyságú tepsit.
Elkészítés: Vízfürdőbe állítjuk a csokoládét és belekeverjük a vajat. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A tojásokat a cukorral és a fahéjjal habosra keverjük. A csokoládés masszába dolgozzuk. Hozzáadjuk a lisztes keveréket is, és a formába simítjuk. A sütőben kb. 30 percig sütjük, amíg a teteje ropogós lesz, de a belseje még puha. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd kockákra vágjuk.
Munka: kb. 30 perc Fogyasztható: kb. 1 óra 30 perc múlva 1 darab: 232 kcal
Mandulás szeletek (Cantuccini)
Hozzávalók kb. 45 darabhoz:
25 dkg egész mandula
1 narancs
3 tojás
17,5 dkg cukor
45 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
vaj a tepsihez
|
Előkészítés: A mandulát durvára összevágjuk. A narancsot alaposan megmossuk, héját lereszeljük, levét kinyomjuk.
Elkészítés: A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a narancs héját és levét. A lisztet elkeverjük a sütőporral, és a habos masszába dolgozzuk. Lisztes kézzel simára dolgozzuk a tésztát, belekeverjük a mandulát, és 3-4 darab kb. 5 cm átmérőjű rudat formázunk belőle. Kivajazunk egy tepsit, ráfektetjük a rudakat, és a sütőben kb. 35 percig sütjük. Kivesszük a sütőből, kissé hűlni hagyjuk, majd ferdén, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Ismét a tepsire fektetjük, és további 10 percig sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni. Kávéhoz, édes borhoz kitűnő!
Munka: kb. 25 perc Fogyasztható: kb. 2 óra múlva 1 adag (kb. 5 keksz): 445 kcal
Megjegyzés: Csokoládés-mandulás változat: Az elkészítése ugyanaz, csak 5 dekával kevesebb, azaz 40 dkg liszt és plusz 5 dkg kakaópor kell hozzá. Ezt összekeverjük a sütőporral, és így dolgozzuk a masszába.
Vaníliás félholdak
Hozzávalók kb. 80 darabhoz:
15 dkg vaj + a tepsihez
25 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
3 tojás
1 teáskanál őrölt kardamom
1 csipet fahéj
25 dkg liszt + a nyújtáshoz
25 dkg darált mandula
|
Előkészítés: A vajat habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és 2 tojással. Beledolgozzuk a kardamomot, a fahéjat, a lisztet és 3 evőkanál kivételével a mandulát. A tésztát 2 órára behűtjük.
Elkészítés: Kivajazunk egy tepsit. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A tésztát lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagra kinyújtjuk. Félhold alakú kiszúróval kivágjuk a formákat, és a tepsire rakjuk. A maradék tojást elkeverjük, és megkenjük vele a holdak tetejét. Megszórjuk a félretett mandulával, és sütőben kb. 10 percig sütjük.
Munka: kb. 30 perc Fogyasztható: kb. 3 óra múlva 1 darab: 62 kcal
| | | | |
|