Farsang
2008.01.17. 16:04
A fnk trtnete
A Fnk trtnete:
"Az eset gy kezddtt, hogy egy bizonyos Krapfen nev pk elhallozvn, mhelyt zvegye vezette tovbb. Nem volt knny az lete zvegy Krapfennak, mindazonltal tovbbra is az pksgbl kerlt ki a legfehrebb, legfinomabb kenyr, a vros legtvolabbi rszbl is elzarndokoltak rte az emberek. m egy napon valami okbl a kenyr nem kszlt el idejben. A vsrlk kzl ki res kzzel, bosszsan ment el, ki trelmetlenl vrt, s cifrkat mondott....., mgnem a pkn vgkpp kijtt a sodrbl, s egy darab kenyrtsztt, amit ppen a kezben tartott, valakinek a fejhez akarta vgni. Szerencsre rosszul clzott s a tszta nem az illet kpn csattant, hanem a klyhn lv lbasba pottyant, amelyben zsr forrdoglt. A vratlan kvetkezmny az lett, hogy a cljt tvesztett tszta nhny perc alatt szp aranysrgra slt, s a vletlen jvoltbl megszletett az els fnk, amit a bcsiek azta is Krapfennak neveznek."
Farsangi fnk
Hozzvalk:
A tszthoz
• 500 g liszt
• 50 g porcukor
• 4 db tojssrgja
• 80 g vaj
• 25 g leszt
• 2,5 dl tej
• 0,5 dl rum
• s
• a szrshoz: 100 g liszt
• a tetejre: 15 g vanlis cukor
• a tltshez s a tlalshoz: 100 g barackz
• a stshez: olaj
Elksztse
Egy dl langyos tejjel, az elmorzsolt lesztvel, nyolcvan gr liszttel, kevs cukorral a gyrt leszts tsztknl lert mdon kovszt ksztnk. A tovbbi folyamatban csak annyi az eltrs, hogy a jl sszedolgozott tszthoz vgl hozzadjuk a rumot. A kelesztett tsztt lisztezett nyjttblra bortjuk, majd 2 cm vastagsgra nyjtjuk. A lisztbe mrtott fnkszaggatval hirtelen mozdulattal s nagy ervel kiszaggatjuk a fnkokat, lisztezett konyharuhval letakart tlcra helyezzk, majd bebortjuk a msik konyharuhval, s langyos helyen ismt kelesztjk. A megkelt fnkokat vatosan felemeljk, kzepkre mlyedst alaktunk ki, majd a mlyedssel lefel b, kzpmeleg olajba helyezzk, s fedvel lefedve kezdjk a stst. Amikor az egyik oldaluk megslt, megfordtjuk s fed nlkl fejezzk be a stst. A fnkokat laptkanllal kiemeljk, jl lecsepegtetjk. Meghintjk vanlis porcukorral, a mlyedsekbe tltve, vagy kln ednyben melegtett s rummal zestett barackzt adunk hozz. Forrn tlaljuk.
rdekessg: a farsangi fnkot kt villval illik fogyasztani, nem szabad kssel vgni, csak mintegy tpni a kt villa segtsgvel.
Rzsafnk
|
Hozzvalk:
• 30 dkg liszt
• 2 tojs
• 2 evkanl tejfl
• csipet s
• 1 ppozott evkanl porcukor
• 1 evkanl rum
• 1 tojs
• a kenshez olaj
• 1 kis veg rumos meggy
• vanlis porcukor
Elksztse:
A lisztet tszitljuk, csipet sval megszrjuk, s a kzepbe mlyedst ksztnk. Beleadagoljuk a tojsokat, a tejflt, a porcukrot, majd hozzadjuk a rumot, s egynem tsztv gyrjuk. Lisztezett deszkn vkonyra kinyjtjuk, majd lisztbe mrtott, nagyobb kerek formval kiszaggatjuk. A kerek lapok kzept felvert tojssal megkenjk, majd tt egyms tetejre tesznk, s a kzepnl sszenyomjuk. Az egymsra rtegezett korongok szleit vkony pengj, les kssel krben bevagdossuk, hogy virg alak legyen, majd a ks hegyvel a szirmokat kiss megemeljk. Egy magasabb fal serpenyben vagy lbasban, felforrstott b olajban a rzsafnkokat rzsasznre stjk, majd paprtrlre szedjk, s az olajat leitatjuk rla. A fnkokat nagy, lapos tnyrra rakjuk, mindegyik kzepre kimagozott rumos meggyet tesznk, s vanlis porcukorral megszrjuk. |
Forgcsfnk vagy csrgefnk |
 |
Azt hiszem, ez egy tipikusan magyar tel, legalbbis nem tallkoztam mg vele klfldn. Egyszer, laktat. Mg emlkszem, ahogy a nagymamm csinlta... |
Hozzvalk:
35 dkg liszt,
5 tojssrgja,
1 teskanl cukor,
kevs tejfl,
csipet s,
a stshez olaj |
A lisztet a tojssrgval, a cukorral, csipet sval s annyi tejfllel gyrjuk ssze, hogy levestszta kemnysg legyen. 22 pici gombcot formlunk belle, mindegyikbl vkony lapot nyjtunk s derelyemetszvel prhuzamosan bevagdosva,a vgeket a vgsokon keresztlhzzuk. gy is lehet csinlni, hogy az egsz tsztt egyszerre nyjtjuk ki, majd derelyemetszvel vgezzk a cskokra szeletelst is s a vgsokat is. B forr olajban aranysrgra stjk. Porcukorral meghintve s/vagy baracklekvrral tlaljuk. A baracklekvrba rumot is keverhetnk. |
|