Névnapok
 
 
Osztály
 
Menü
 
Társalgó
 
Idő
 
Szórakozás
 
Szülőknek
 
Gyakorlás
 
♥♥♥Nektek♥♥♥
 
Játékok
 
Linkajánló
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Látogatók
Indulás: 2007-09-11
 

 
FARSANG
FARSANG : Farsang

Farsang

  2008.01.17. 16:04

A fánk története

A Fánk története:

 

"Az eset úgy kezdődött, hogy egy bizonyos Krapfen nevű pék elhalálozván, műhelyét özvegye vezette tovább. Nem volt könnyű az élete özvegy Krapfenénak, mindazonáltal továbbra is az ő pékségéből került ki a legfehérebb, legfinomabb kenyér, a város legtávolabbi részéből is elzarándokoltak érte az emberek. Ám egy napon valami okból a kenyér nem készült el idejében. A vásárlók közül ki üres kézzel, bosszúsan ment el, ki türelmetlenül várt, s cifrákat mondott....., mígnem a pékné végképp kijött a sodrából, és egy darab kenyértésztát, amit éppen a kezében tartott, valakinek a fejéhez akarta vágni. Szerencsére rosszul célzott és a tészta nem az illető képén csattant, hanem a kályhán lévő lábasba pottyant, amelyben zsír forrdogált. A váratlan következmény az lett, hogy a célját tévesztett tészta néhány perc alatt szép aranysárgára sült, s a véletlen jóvoltából megszületett az első fánk, amit a bécsiek azóta is Krapfennak neveznek."

Farsangi fánk

Hozzávalók:

A tésztához

• 500 g liszt
• 50 g porcukor
• 4 db tojássárgája
• 80 g vaj
• 25 g élesztő
• 2,5 dl tej
• 0,5 dl rum
• só

• a szóráshoz: 100 g liszt
• a tetejére: 15 g vaníliás cukor
• a töltéshez és a tálaláshoz: 100 g barackíz
• a sütéshez: olaj


Elkészítése

Egy dl langyos tejjel, az elmorzsolt élesztővel, nyolcvan gr liszttel, kevés cukorral a gyúrt élesztős tésztáknál leírt módon kovászt készítünk. A további folyamatban csak annyi az eltérés, hogy a jól összedolgozott tésztához végül hozzáadjuk a rumot. A kelesztett tésztát lisztezett nyújtótáblára borítjuk, majd 2 cm vastagságúra nyújtjuk. A lisztbe mártott fánkszaggatóval hirtelen mozdulattal és nagy erővel kiszaggatjuk a fánkokat, lisztezett konyharuhával letakart tálcára helyezzük, majd beborítjuk a másik konyharuhával, és langyos helyen ismét kelesztjük. A megkelt fánkokat óvatosan felemeljük, közepükre mélyedést alakítunk ki, majd a mélyedéssel lefelé bő, középmeleg olajba helyezzük, és fedővel lefedve kezdjük a sütést. Amikor az egyik oldaluk megsült, megfordítjuk és fedő nélkül fejezzük be a sütést. A fánkokat lapátkanállal kiemeljük, jól lecsepegtetjük. Meghintjük vaníliás porcukorral, a mélyedésekbe töltve, vagy külön edényben melegített és rummal ízesített barackízt adunk hozzá. Forrón tálaljuk.

Érdekesség: a farsangi fánkot két villával illik fogyasztani, nem szabad késsel vágni, csak mintegy tépni a két villa segítségével.


 
Rózsafánk
 
 

Hozzávalók:

 



• 30 dkg liszt
• 2 tojás
• 2 evőkanál tejföl
• csipet só
• 1 púpozott evőkanál porcukor
• 1 evőkanál rum
• 1 tojás
• a kenéshez olaj
• 1 kis üveg rumos meggy
• vaníliás porcukor


Elkészítése:

A lisztet átszitáljuk, csipet sóval megszórjuk, és a közepébe mélyedést készítünk. Beleadagoljuk a tojásokat, a tejfölt, a porcukrot, majd hozzáadjuk a rumot, és egynemű tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk, majd lisztbe mártott, nagyobb kerek formával kiszaggatjuk. A kerek lapok közepét felvert tojással megkenjük, majd ötöt egymás tetejére teszünk, és a közepénél összenyomjuk. Az egymásra rétegezett korongok széleit vékony pengéjű, éles késsel körben bevagdossuk, hogy virág alakú legyen, majd a kés hegyével a szirmokat kissé megemeljük. Egy magasabb falú serpenyőben vagy lábasban, felforrósított bő olajban a rózsafánkokat rózsaszínűre sütjük, majd papírtörlőre szedjük, és az olajat leitatjuk róla. A fánkokat nagy, lapos tányérra rakjuk, mindegyik közepére kimagozott rumos meggyet teszünk, és vaníliás porcukorral megszórjuk.

Forgácsfánk vagy csörögefánk
Azt hiszem, ez egy tipikusan magyar étel, legalábbis nem találkoztam még vele külföldön. Egyszerű, laktató. Még emlékszem, ahogy a nagymamám csinálta...
Hozzávalók:
35 dkg liszt,
5 tojássárgája,
1 teáskanál cukor,
kevés tejföl,
csipet só,
a sütéshez olaj
A lisztet a tojássárgával, a cukorral, csipet sóval és annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy levestészta keménységű legyen. 22 pici gombócot formálunk belőle, mindegyikből vékony lapot nyújtunk és derelyemetszővel párhuzamosan bevagdosva,a végeket a vágásokon keresztülhúzzuk. Úgy is lehet csinálni, hogy az egész tésztát egyszerre nyújtjuk ki, majd derelyemetszővel végezzük a csíkokra szeletelést is és a vágásokat is. Bő forró olajban aranysárgára sütjük. Porcukorral meghintve és/vagy baracklekvárral tálaljuk. A baracklekvárba rumot is keverhetünk.

 
 
Frissítés
 

 

 
8. osztály
 
1. osztály
 
2. osztály
 
3. osztály
 
4. osztály
 
5. osztály
 
6. osztály
 
7. osztály
 
Osztálygaléria
 
 
Ünnepek
 
Lovacskánk
 
Halacskánk
 
Kedvenceink
 
Családunk kedvencei
 
Kreatív
 
 
Tartalom

Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!